25 Ocak 2019 Cuma

KAKAOLU, BADEMLİ LORLU KEK

Daha önce farklı şekillerde lavantalı ve fındıklı lorlu kek denemelerim olmuştu. Bu sefer de sıkı dokulu bir lorlu kek denemek istedim. Bunun için katı malzemeyi fazla tuttum ve yoğurt kullandım. 




Aslında standart bir kek tarifiniz varsa o tarife dengeli bir şekilde ilaveler ve değişiklikler yaparak bir çok yeni kek tarifi tüertebilirsiniz. Benim de fazladan ev yapımı lor peynirim vardı. Bu sefer  böyle bir çeşit denedim. 




Daha pofuduk bir kek olsun isterseniz sütle yapabilirsiniz. Ya da sıvı yağ yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. Keki mümkün olduğu kadar ilk bir kaç gün içinde tüketmeyi tavsiye ederim. Ama ben 5 gün sonra da severek yedim.



Ölçü olarak 150 ml'lik kahve fincanı kullandım.)

3 Yumurta
1,5 fincan Şeker
1 fincan Yoğurt
1 fincan Sıvı yağ
1 fincan Lor
3 fincan Un
1 fincan Badem unu
1/2 paket kabartma tozu
Vanilya
1/2 fincan kakao

Kalıp için tereyağı ve kakao



Fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın. 22 cm'lik ortası delikli kek kalıbını tereyağı ile yağlayın. Kalıbın içine her tarafa kakao eleyin. 

Unu, kabartma tozu, kakao ve vanilya ile eleyip karıştırın. Kenarda bekletin.

Yumurta ve şekeri iyice kar gibi olana kadar çırpın. Sıvı yağı, yoğurdu ve loru ilave edip onunla da sadece karışacak kadar çırpın.

Unlu karışımı ve badem ununu ilave edin. Un kaybolana kadar mikser ya da tahta kaşıkla karıştırın. 

Hamuru kalıba koyup önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dk pişirin.

Kürdan testi yaparak piştiğine emin olunca fırından alın.

Fırından çıkınca üstünü bir örtüyle kapatıp yarım saat kadar dinlendirin. Sonra pasta teline alıp soğutun.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2019 Çarşamba

PORTAKAL KREMALI KAHVELİ GÜLLAÇ

Portakal kremalı bir tarif yapmaya karar verdiğimde aklıma ilk kupta kahveli, çikolatalı, portakallı tiramisu gibi bir tarif hazırlamak geldi. Bunu düşünürken evde güllaç paketi gözüme çarptı. Bu krema çok hafif olacak, güllaç da çok hafif bir tatlı. Neden ikisi beraber olmasın ki dedim ve rotamı bu şekilde hazırlamaya çevirdim.

Bu portakallı krema tarifi çok hafif ama bir o kadar da lezzetli. Ben çok az şekerli olmasını istediğim için pelte kısmına hiç şeker ilave etmedim. Portakal suyu çok tatlı bir meyve suyu olmadığı için belki damak tadınıza göre şekeri az gelebilir. Siz daha fazla edebilirsiniz.

Bu krema bir çok farklı meyve suyu ile de hazırlanıp kullanılır. Aklımda ilk başta şu rotayı çevirdiğim tiramisu tarifi olmak üzere başka bir kaç tarif daha var.

Güllaç en sade haliyle de çok sevdiğim bir tatlı. Eğer siz de güllaç seviyorsanız daha ikramlık olabilecek bu halini de beğeneceğinize eminim.

Yapıp denerseniz görüşlerinizi bana yazmayı unutmayın.





Portakallı Krema için:
500 gr Portakal suyu
40 gr Nişasta
200 ml Sıvı krema
1 yemek kaşığı Şeker

Güllaç malzemesi
Süt
Güllaç
Granül kahve


Güllaç'ı paketin üzerinde yazan ölçülere göre servis tabağında hazırlayın. Servis tabağına sığması için yaprakları kırarak yerleştirin. Üzerine dökülen süte şeker yerine granül kahve ilave edin. Eğer bu şekilde şeker tadının az olacağını düşünürseniz tekrar şeker ilave edebilirsiniz.

Portakal kreması için, önce portakal suyunun 400 ml'sini kaynatmaya başlayın. Bu arada kalan 100 ml portakal suyu ile nişastayı bir bardakta iyice eritin. Bunu, kaynamaya başlayan portakal suyuna ilave edin. Koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Gerekirse ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakın.

Sıvı kremayı şekerle koyulaşana kadar çırpın. Soğumuş olan portakallı karışımı da ayrıca çırpın. İkisini birleştirerek krema kıvamına gelene kadar mikserle son kez iyice çırpın.

Portakallı kremayı soğumuş olan güllacın üzerine yayıp buzdolabına kaldırın. İyice soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.






12 Ocak 2019 Cumartesi

MERENGLİ CHEESE CAKE

Zamanımın çok paylaşım yapmaya yetmediği şu dönemde bana değişik gelen, takip edenlerin de hoşuna gidebileceğini düşündüğüm tarifleri keşfedip denemeye çalışıyorum. Paylaşımlarım az olsa da öz olsun mantığı ile. Bu niyetle baktığım aramalarda rastladım gözyaşı kekine. Aslında Almanca orjinalinden çevirisi üzerindeki damlacıklar sebebiyle bu şekilde. Ben merengli cheese cake demeyi tercih edeceğim. Pastayı ilk denememde sıcaklık fazla olduğu için mi bilmiyorum, damlacık oluşmamıştı. Bu sefer de beklemiyordum. Görünce sürpriz oldu.




Esasen üzerindeki mereng tabakası tadında nasıl bir farklılık yapar ki diye merak ettim. Pastanın erimiş marshmallow gibi, alttaki katlarla beraber çok hoş bir lezzeti var.

Burada verdiğim ölçüler fırın tepsisi için ölçülerdir. Ben bu ölçülerin yarısına göre bir fırın kabı kullandım. Esasen evdeki fırın kalıplarım ya yarısından büyük ya da küçük. Bu yüzden yarısından biraz büyük olan kalıbı kullanmayı tercih ettim. Yalnız kullandığınız kap derin olsun. Mesela yarım ölçü yaparsanız, tart kalıbı bu tarif için çok sığ olur. Kelepçeli 26 cm'lik yuvarlak kalıp kullanabilirsiniz. Hamur bu kalıp için gözünüze fazla gelirse fazlasını buzlukta başka bir tarif veya kurabiye için kullanabilirsiniz.





Önemli bir diğer konu da fırın sıcaklığı. Orjinal tarifte ilk pişirme 200 derece C 30 dk idi. Benim bu ayarda ilk denememde üstü yanar gibi kızardı. Lütfen daha önce yaptığınız cheesecake derece ve süresine göre, kendi sıcaklık ve sürenizi ayarlayın. 10-12 dk süreden daha fazla zamanda mereng kısmı da çok renk değiştirmeye başlıyor. O yüzden aşağısı tam pişmemişse ve mereng doğru zamanda eklenmediyse yanar.

Ben kendi tecrübelerime göre önemli bulduğum ve sonucu etkileyecek bu iki önemli hususu paylaşmak istedim. Yine de aklınıza takılan başka bir şey olursa sormaktan çekinmeyin. Denerseniz şimdiden afiyet olsun. Sonucu bana haber vermeyi unutmayın.


Tarif www.springlane.de'den adapte edilmiştir. Orjinal tarifte hazır puding tozu ve ilaveten sıvı yağ kullanılmıştı. Ben kendi hazırladığım haliyle çok beğendim.





Tabanı için

150 gr Tereyağı
100 gr Şeker
2Yumurta
300 gr Un
2 Tatlı kaşığı Kabartma tozu

Cheesecake katmanı için
200 gr Şeker
2 Yumurta
4 Yumurta sarısı
2 yemek kaşığı Limon suyu
750 ml Süt
80 gr Nişasta
1 kg Quark (ya da taze peynir, labne)
Vanilya

Beze Katmanı için
4 Yumurta beyazı
4 yemek kaşığı Şeker
Bir tutam Tuz

Fırınınızı 150 derece C'a fanlı ya da 170 derece C fansız ısıtmaya başlayın.

Taban malzemesini beraber yoğurup fırın kağıdı serilmiş tepsiye yayın.

Cheesecake katmanı için yumurta, yumurta sarıları ve şekeri krema gibi olana kadar iyice çırpın. Süt ve limon suyunu da bu karışıma ilave edip tekrar çırpın. (Çok sıvı olduğundan, ortalığı batırmamak için dikkatli olun.) Son olarak bu karışıma quark, vanilya ve nişastayı da ilave edip iyice karıştırın. Tabanın üzerine sökün. Önceden ısınmış fırına verin. 45 dk pişirin.

Bu arada pastanın ilk pişme süresinin dolmasına yaklaşık 10 dk kala mereng malzemesini iyice çırpın. Fırından çıkan pastanın üzerine dikkatlice yayın ve tekrar 10-12 dk pişmek üzere fırına verin.

Pişme süresi tamamlanınca içinden almadan fırının kapağını tamamen açık bırakarak 1 saat kadar bekleyin. Daha sonra fırın kapağını aralık bırakarak tamamen soğuyana kadar fırın içinde bekletin. Üzerini kapatıp  soğuk bir yere ya da buzdolabına kaldırın.     

3 Ocak 2019 Perşembe

KARPATKA

Karpatka Polonya'lıların geleneksel bir  kremalı pastası. Choux hamurunun arasına hazırlanan krema ile yapılıyor.

Bu pastanın fotoğrafını ilk gördüğümde yamuk yumuk olan üst görüntüsü dikkatimi çekti. Tarifine bakınca daha merakımı cezbetti.





Aslında yapımının her hangi bir detay püf noktası yok. Ama hamur ve krema bir kaç aşamada yapıldığı için biraz vakit alıcı.

Ben iki sefer yaptım. İkinci yaptığım şekilde, yani tarifi buraya aynen yazdığım gibi yaparsanız zamanı en iyi kullanmış olursunuz.

Orjinal tarifte hazır puding tozu kullanılıyordu. Ben bunu asla tercih etmeyeceğim için yerine muadili nişasta, vanilya ve şeker koydum. Kremadaki şeker miktarı gözünüze az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz.

Youtube'da hazır bir çok güzel Karpatka videosu da var. Ben üzerini nasıl yapıyorlar diye bir kaç videoya baktım. Size de tavsiye ederim.

Yapıp denerseniz lütfen bana haber vermeyi unutmayın.

(Tarif https://salzig-suess-lecker.de/karpatka/ 'den adapte edilmiştir)






Hamurun malzemesi
125 ml Su
65 gr Tereyağı
3 Yumurta (oda sıcaklığında)
75 gr Un
1/4 tatlı kaşığı Kabartma tozu

Krema malzemesi

80 gr Nişasta
800 ml Süt
Vanilya
100 gr Şeker
200 gr Tereyağı (oda sıcaklığında)

Üzeri için
Pudra şekeri

Önce hamurun ilk aşaması hazırlanır. Tereyağı ve su bir tencerede kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine un da ilave edilip hızlıca 1 dk karıştırılır. Karışım ayrı bir kaba konulup soğumaya bırakılır.

Hamur soğurken krema hazırlamaya başlanır. Süt, nişasta ve şeker bir tencereye konur. Nişasta iyice eriyene kadar telle karıştırılır. Tencere ocağa alınıp puding kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kıvamına gelince içine vanilya konulur ve krema tenceresi de üzeri kabuk tutmaması için kapatılarak kenara soğumaya alınır.

Fırın 200 derecede alt üst ısıtma ayarında çalıştırmaya başlanır.

Hamur, karıştırma kabına konulur. Kabartma tozu ve yarımşar dakika arayla teker teker yumurtalar da  ilave edilerek toplamda 5 dk çırpılır. Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine, üzerini düzleştirmeden yayılır. Önceden ısıtılmış fırına verilir. 25 dk pişirilir. Pişince fırın teline alınır ve soğutulur.

Krema yapımını tamamlamak için; oda sıcaklığındaki tereyağı karıştırma kabında iyice çırpılır. 3 seferde soğumuş puding ilave edilir. Çırparak homojen bir krema elde edilir. 

Hamur ikiye kesilir. Bir yarımın üzerine krema konulup diğer yarısı üzerine kapatılır. En üste pudra şekeri serpilerek servis edilir.