23 Ocak 2017 Pazartesi

HALEP PEYNİR TATLISI

Muhtelif mutfaklardan farklı lezzetleri kendi mutfağımda denemeye devam ediyorum. Bu seferki lezzet yolculuğu çok uzaklara değil Halep'e oldu.  Orjinal adının okunuşu "Halvet Alcebne" olan bu tatlı güllaca benzeyen tadı ve lokum gibi kıvamıyla bizim sofralarımıza yeni bir tat getirecek.




Bu tatlıyla kızımın okulundaki bir etkinlikte tanıştım. Aynı masada oturduğumuz Alman öğretmen, Halep'li Hanan'a bu nasıl bir şeydir, içinde ne var, çok güzel diye sorunca ben de merak ettim. Şeklini bile tam göremeden ufak bir parça tadına bakabildim. Çünkü çoktan getirdiği tepsi bitmişti. Malzeme listesini duyunca daha bir ilgimi çekti. Bana bunu öğretir misin dedim. Yaparak göstereyim öyle daha iyi olur dedi. Ama o ara ona vakit bulamadık. Yaz tatilinde Istanbul'a gidince kuzenim Osman Abimle rastgele konuşurken  Suriye lokantasında yediği güzel bir tatlıdan bahsetti. Tarifinden aynı tatlı olduğunu anladım. O da bir hafta sonraki gelişine oradan alıp getirdi. Tatlıyı yedik ama tarifi hala bilmiyorduk.




Nihayet geçen hafta baktım, çocuklarla denk getirip beraber yapmak olmayacak sen bana tarif et ben yaparım dedim. Zaten o güzel anlattığı için o kadar da zor gelmedi. Ve ben ertesi gün hemen denedim. Ilk denemede bile tat harika oldu.

Peynirle yapılıyor olmasına rağmen durdukça sertleşmiyor. Buzdolabında bir kaç gün durabilir ama ben o kadar yenmeden kalabileceğini sanmıyorum.




(Su bardağı 200 ml'lik)

Şerbeti;
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker


Tatlısı;
9 dolu kaşık irmik
2.5 paket (yani yaklaşık 312 gr)  mozarella ya da künefe peyniri
125 gr kaymak ya da mascarpone
2 yemek kaşığı gülsuyu

Önce şerbet hazırlanır. Şeker ve su kaynatılır, şerbet kıvamına getirilir. 1 bardağı tatlıya kullanılmak üzere ayrılır. Kalanı da ayrı bir bardağa alınıp soğutmak üzere kenara konur. Biraz ılındıktan sonra buzdolabına konulabilir.

Mozarella rastgele parçalara doğranıp tencereye konulur. 9 dolu kaşık irmik ilave edilir. 1 bardak şerbet de ilave ederek orta ateşte sürekli karıştırılarak dibini tutturmadan pişirilir. Mozarellalar tamamen irmiğe karıştığında ve katı bir kıvam aldığında tatlı olmuştur. Gülsuyu ilave edilip onunla da karıştırılıp ocaktan hemen alınır.

Tezgaha soğutulan şerbetten biraz yayılır.  (Ben silikon yüzeyde açtım, şerbet dökmeden de yapışmadı) Üzerine tatlı, dikdörtgen biçiminde yaklaşık 5 mm kalınlıkta olacak şekilde sıcakken açılır. Bu şekilde hemen sıcakken açıldığında merdaneye gerek kalmıyor. Elle çok kolay açılıyor.

(Ama ben ikinci seferde biraz soğuması için tencereden ayrı bir tabağa alıp 20 dk kadar bekledim. O şekilde daha düzgün oldu ama merdane ile açmak gerekti. )

Üzerine mascarpone ya da kaymak yayılarak sürülür ve rulo yapılır. Tırtıklı bir bıçakla bir kaç kesmede bir bıçağı yıkayarak (çünkü bıçak kirlenince tatlının görüntüsünü de bozuyor) kesilir. Istenirse kalan az miktardaki şerbet de üzerine dökülür. Üzerine istenilen süs malzemeleri konularak servis edilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder