13 Ocak 2017 Cuma

LAVANTALI-RICOTTOLU KEK





Değişik kek denemeleri yapıyorum. Bu arada hali hazırda olan keşfettiğim bloglardaki tarifleri de deniyorum. Instagram'daki arkadaşlarım @miskokullezzetler ve @neomutfak'da gördüğüm lavantalı lezzetlerden sonra nasıl acaba diye meraktan, ben de yenilebilir lavanta aramaya başlamıştım. Biraz aramam gerekti. Çünkü esasen çay olarak tüketilmesine rağmen normal çay dükkanlarında yoktu. Pek bizim aktarlarımıza benzemez ama ona mukabil özel ürünlerin satıldığı Reformhaus'da buldum. Lavantalı ne yapabilirim diye bakınırken bu kek çıktı karşıma. Yapması biraz sabır istiyor. Çünkü lavantanın şekere aromasını bırakması için en az bir hafta beklemek gerekiyor.

Kıvamı oldukça koyu bir kek. Aslında malzeme listesine baktığımda yumurtayı üçe çıkarmayı çok düşünmüştüm. Ama ilk olarak orjinal ölçüleri kullanmamın doğru olacağına karar verdim.  Bir de yağ miktarı görüldüğü üzere çok az. Çok yağsız seviyorsanız tamam ama biraz daha çok tereyağı tadı gelsin derseniz onu da biraz arttırmak gerek. Bence bu ölçüler 3 yumurta ve 100 gr tereyağını kaldırır. Ve biraz daha akışkan bir hamur olur. Benim bir sonraki yapışım bu ilave ölçülerle olur. Eger o ölçülerle tekrar deneme yaparsam buraya ilave ederim.

Orjinal tarif www.keksundkoriander.wordpress.com




150 gr lavanta şekeri (Hazırlanışı aşağıda 👇👇)
50 gr tereyağı
2 yumurta
250 gr ricotto ya da ev yapımı lor peyniri (ev yapımı lor peyniri hazırlaması aşağıda 👇👇)
200 gr un
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu

26 cm'lik baton kalıp. Ya da benzer ölçülerde başka bir kalıp.


Fırını 200 derecede turboda ısıtılır. (Aşağıdaki fırın notunu okuyunuz lütfen 👇👇) Kek kalıbı tereyağ ile yağlanıp unlanarak kenara koyulur.

Oda sıcaklıklığındaki tereyağı ile lavanta şekeri  çırpılır. Yumurtalar ilave edilip iyicene çırpılır. (Ben bir dakika ara ile ikinci yumurtayı ilave ettim.) Ricotto ya da ev yapımı lor peyniri ilave edilip o da malzemeye karışacak kadar çırpılır. Ayrı bir kaba un ve kabartma tozu elenip tuzla karıştırılır ve bu ana karışıma ilave edilir. Sadece birbirine karışacak kadar karıştırılıp kek kalıbına konulur.

Fırına verilir. 5 dk sonra ısı 170 dereceye düşürülüp en az 35 dk daha pişirilir. Kürdan testi yapılarak fırından alınır.

Soğuduktan sonra istenirse üzerine glasur dökülüp, biraz lavanta serpiştirilir. Ben elimde olduğu için hazır glasur kullandım. Orjinal tarifte 200 gr pudra sekerini 1 yemek kaşığı sütle karıştırarak hazırlayın yazıyor.


Fırın Notu; ben keki özel olarak belirtilmediyse her zaman, turbo ayarda, 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verip, 5 dk daha 200 derecede pişirip, sonra 170 dereceye düşürüp devam ederek pişiririm. Bunu vakti zamanında pastacılık kursuna giden kuzenimden öğrenmiştim. Eğer sizin sonucundan memnun olduğunuz bir fırın ayarınız varsa bence onu da deneyebilirsiniz. Çünkü her fırının ayarı da birbirine benzemiyor.

LAVANTA ŞEKERI HAZIRLANMASI

1 tatlı kaşığı dolusu lavanta 150 gr şeker ile kapalı ve hava geçirmez bir kapta 1 hafta bekletilir. Kullanırken isterseniz lavantaları eleyerek ayırın, isterseniz içinde kalsın.

EV YAPIMI RICOTTO YA DA LOR PEYNIRI

Süt kaynatıldıktan sonra yoğurt, sirke ya da limonla kestirilerek lor peyniri elde edilir. Ben genelde oğluma yaptığım peynirden kalma alışkanlıkla yoğurt ile kestirme yapıyorum. Kaynayan süte yeşil su çıkana kadar bir kaç kaşık yoğurt koyup biraz da tuz ilave edip, bekleyip süzüyorum. Ancak bu kek için tamamen katı peynir olacak şekilde sıkıştırarak süzmedim. Sadece süzgeçte beklettim. Çünkü kekte kıvamı açmak için başka süt ya da benzer başka bir sıvı yok.  250 gr peynir elde etmek için 1 lt süt kullanabilirsiniz. Fazla geleni kahvaltıda  sürme peynir olarak yenilir. Ziyan olmaz. 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder