10 Mart 2017 Cuma

ERİK MARMELATLI MERMER KEK

Kek severim. Baton keki ayrı severim. Niyesini bilmiyorum. Baton kek tariflerine bakınırken bu kek çıktı karşıma. Aslında daha önceden de beğenip listeme koyduğumu sonradan farkettim. Malzemesi ve yapımı kolay bir kek hemen denemeye koyuldum. Mürdüm eriği marmelatının kakaolu kısıma nasıl bir lezzet vereceğini de merak ediyordum.




Bir de biraz komik ve garip gelecek ama kekin beyaz hamuruna fıstık konulacağını hiç farketmemişim. Tarifi ve başlığı nasıl okudum artık bilmiyorum. Bunu okuyanlar bu duruma şaşırabilir ama ben artık bu hallerime şaşırmıyorum. Son zamanlarda çoçuklarla ilgili yoğunluğum çok fazla. Ve küçük oğlum hala gece deliksiz uyumuyor. Bu yorgunluklar hayatımın bir yerlerinden böyle çıkıyor işte.  Unutkanlıklarım oluyor. Ama bu unutkanlık da değil. Hiç farkında bile değildim. Ancak iyi haber kekin kendisi o kadar lezzetli ki fistığın yokluğu hissedilmedi.

Mürdüm eriği marmelatı olarak çok şekerli olmayan ve akışkanlığı olan bir marmelat kullandım. Yerine yine çok şekerli olmayan benzer kıvamlı bir marmelat kullanılabilir bence. Marmelatın tadı direkt ağıza gelmese de uzaktan hissediliyor.

Hamurun içinde içindekiler listesinden de görüleceği üzere çok az süt var. Dolayısıyla çok koyu kıvamlı bir hamur oluyor. Zebra kek gibi koydukça kendiliğinden yayılacak bir hamur düşünmeyin. Aksine brownie hamuru gibi spatula ile yayılabilecek bir hamur oluyor. Katların kalınlığı size bağlı. Çok ince de yaysanız renkler birbirine karışmaz.



Orjinal tarif www.zuckerzimtundliebe.de



ERİK REÇELLİ MERMER KEK

225 gr yumuşamış tereyağı + yaklaşık 1 yemek kaşığı da kalıbı yağlamak için
200 gr Şeker
1 Tutam tuz
4 Yumurta  (M boy)
325 gr Un
5 gr Kabartma tozu (Ben 10 gr kullandım)
3 Yemek kaşığı süt
30 gr Kakao
100 gr mürdüm eriği reçeli
40 gr çekilmiş antep fıstığı, (Alternatif olarak badem veya fındık da olur)

Fırını alt üst ayarında 175 dereceye ısıtmaya başlayın. 26 cm'lik baton kek kalıbını yağlayıp unlayın. Fazla unları silkeleyin.

Tereyağı, şeker, ve tuzu mikserle krema kıvamında olana kadar çırpın.

Yumurtaları teker teker karışıma ilave edip güzelce beraber karıştırın.

Unu kabartma tozu ile beraber eleyi birbirine karıştırın. Süt ile beraber ana hamura katın.

Hamuru ikiye ayırın. Yarısına kakao ve mürdüm eriği reçelini ilave edin, diğer yarısına fıstığı ilave edin. Ve bu hamurları homojen olacak kadar karıştırın.

Çok koyu kıvamlı hamur oluyor. Spatula yardımı ile kalıba koyduğunuz hamuru rastgele yayın. Ne kadar az hamur koyup ince yayarsanız o kadar ince çizgili şekilli olur. Her katın çok düzgün yayılması çok önemli değil. En üst kata açık renk hamur gelirse daha iyi oluyor. Tüm hamuru bu şekilde yaydıktan sonra kalıbı tezgaha bütün hamurun içine orantılı yayılması için bir kaç kere sertçe vurun.

60-70 dakika fırında pişirin. Ben 60 dk pişirdim. Son 15 dk ayarı turboya çevirdim. Kürdan testi yaparak fırından alın. Nemli bir bezin üstüne koyup 20 dk sonra kalıptan çıkararak dinlendirin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder