29 Ocak 2018 Pazartesi

ÇİKOLATALI, CHEESECAKE DOLGULU KEK

Benim cheesecake'li tatlılar yapma serüvenim devam ediyor. Brovnide, elmalı crumble muffinde, havuçlu kekte kullandıktan sonra sıra çikolatalı kek ile birleştirmeye geldi. Iyi ki de gelmiş.



Bu çikolatalı keki çok önce yapıp paylaşmamıştım. Bazen şartlar fotoğraflamaya uygun olmuyor. Geçenlerde dünya çikolatalı kek günü için nasıl bir kek yapsam diye düşünürken pinterestimde not ettiğim bu tarifi hatırladım.

Sıradan tariflerin içine biraz eğlence katılması hoşuma gidiyor. Aslında cheesecakeli tariflere meraklı olmamın en büyük sebebi kızımın seviyor olması.

Bu keki sıradan olmaktan çıkaran, aslında görüntüsüne ilaveten içinde 3 tane farklı doku olması. Çünkü kekin alt ve üst kısmı aynı dokuda değil. İlk hazırlanan hamur oldukça koyu kıvamlı. Yani tipik boza kıvamlı kekler gibi değil. Bu kıvam kalıbın içinde cheesecake katmanı için oyuk yaparken, hamuru kalıbın içinde düzeltmekte işimize geliyor. Ama bu hali ile cheesecake katmanının üstünü kapatması imkansız. O sebeple bu kısıma tekrar tarifte yazdığım miktar süt ilave ediliyor. Bu süt ilavesi ile bu kısım da biraz farklı bir doku kazanıyor.




Tamamen soğuduktan sonra bozulmaması için buzdolabında muhafaza edin. Kışın soğuk bir ortamda bir gün dışarıda durabilse de sonra yine dolaba girmesi gerek.

Kayınpederim dün telefonla arayıp hiç bu kadar iyisini yemedim, bu tarifi kaybetme deyince gerçekten çok mutlu oldum. Yüzüne değil gerçeği söylüyorum dedi ki eğer bir kusur bulsaydı benim iyiliğime bana söylerdi. O zaman siz de denemekten çekinmeyin. Ve sonucu bana haber vermeyi lütfen unutmayın.







Kek malzemesi:
150 gr Bitter çikolata
250 gr Yumuşak tereyağı
250 gr Şeker
1 Paket Vanilya
4 orta boy Yumurta
350 gr Un
2 tatlı kaşığı Kabartma tozu
125 ml Süt (75 ml +50 ml olarak iki seferde kullanılacak)
4 yemek kaşığı Kakao

Cheesecake katmanı malzemesi:
100 gr Şeker
1 paket Vanilya
2 orta boy Yumurta
500 gr Quark  (yoksa alternatif olarak labne, taze peynir ya da süzme yoğurt)
20 gr Nişasta

Kalıbı yağlamak için tereyağı ve un

Üzerini süslemek için pudra şekeri ya da bitter çikolatalı glazur (Glazur yapımı için tarifin en altına bakınız)

26 cm çapında ; 2,75 Litre hacminde kek kalıbı


Fırını alt üst ısıtma ayarında 175 °C ya da turbo ayarda 150 °C'da ısıtmaya başlayın.

Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayın.

Çikolatayı kırıp benmari usulü eritin. Kenarda beklesin. Tereyağı, şeker ve vanilyayı krema kıvamında olacak şekilde mikserle çırpın. Yumurtaları yarım dakika ara ile teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu ayrı bir kaba eleyerek karıştırın. 75 ml süt ile beraber dönüşümlü olarak yumurtalı karışıma ilave edin. Son olarak kakao ve çikolatayı koyup tüm malzeme homojen olacak kadar karıştırın.

Cheesecake katmanını hazırlamak için şeker, vanilya ve yumurtayı krema gibi olana kadar çırpın. Quark ve nişastayı ilave edin.


Kek hamurunun 2/3'ünü kek kalıbına koyun. Biraz kalıbın ortası çukur olacak şekilde kalıbın hamuru kalıbın yukarısına doğru çekin. (Bu cheesecake katmanı kekin içinde kalsın diye yapılıyor.) Bu çukur kısıma cheesecake katmanını koyun.

Kalan kek hamuruna 50 ml sütü dökün ve iyice karıştırıp kalıba dikkatlice üstü kapatacak şekilde dökerek yayın.

Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Kürdan testi yaparak pişen keki fırından alın. Soğutma teline alıp tamamen soğuyana kadar dinlendirin.

Isterseniz üzerine pudra şekeri ya da glasur dökerek servis yapın.

Eğer glazuru kendiniz hazırlayacaksanız pastanın ne kadarını kaplamak istediğinize göre çikolatayı benmari usulü eritin. Benmari olarak kullandığınız su çok kaynamasın. Çikolatayı eritecek sıcaklıkta olması yeterli. Mesela 100 gr bitter çikolataya 1 silme yemek kaşığı tereyağı da koyup beraber eritin. Çikolataya su kesinlikle gelmesin. Sonra bu karışımı sıcak ve akışkan haldeyken soğumuş keke üzerinden dökün. Eğer tümünü benim gibi kaplamak isterseniz silikon fırça yardımı ile sürün. Glazur için kullanacağınız miktar değişebilir. Ihtiyaca göre tekrar hazırlayabilirsiniz.



Tarif için kaynak: Lecker.de

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder