13 Ekim 2016 Perşembe

ELMALI KIRINTILI (CRUMBLE) MUFFINLER


Sonbahar geldi mi daha çok elmalı tarifler görmeye başlarız. Aslında şimdi her mevsimde elma var ancak yazın o kadar çeşit yaz meyvelerinin içinde elmaya sıra gelmez. Bir de her meyve zamanında güzel. O yüzden elmalı tarifler de genelde sonbaharı bekler. Sonbahar fotoğraflarına ayrı bir güzellik katar elma.




Ben de elmalı tarifler bakarken bir muffin yapmak istedim. Elmayı dilimle üzerine mi koyayım içinde mi olsun karar verememişken bu tarife rastladım.

Tarifi ilk okuduğumda kolaylığı açısından hoşuma gitti ama daha önce hiç bütün hamur malzemesinin beraber karıştırıldığı bir kek tarifi okumamıştım. Dr Oetker tariflerine güvenim çok ama yine de emin olmak için arkadaşım. Esra'ya (@neomutfak) da danıştım. O da böyle tarifler olduğunu söyleyince artık gönül rahatlığıyla tarifi uygulamaya koyuldum.

Oglum henüz uyanmamıştı. Malzemeleri tartıp, ölçüp, hazırlayıp, o uyanıp yanıma aldığımda diğer aşamaya geçerim kararı aldım ve böyle de yaptım. Elmaları hazırlamayı da kararmaması için oğlumun uyandıktan sonrası aşamasına bıraktım.

Kırıntı kısmını el mikseriyle, ana hamuru stand mikserinde hazırladım. Zaten malzemeler hazır olunca sonrası oldukça kolay oldu.

Bu arada Dr Oetker'in önerisi ana hamura da tarçın ilave edilebileceği. Ben de bir sonraki yapışımda bir tarçın çok sever olarak bu öneriye kesinlikle itibar edeceğim. Ayrıca buzlukta dondurmaya da uygun olduğu belirtilmiş. Bu fikir de okula giden çocuklarımıza vermek için saklamaya iyi bir öneri olabilir.

Neticede ortaya içi çok güzel pişmiş, lezzetli muffinler çıktı.


Orjinal Tarif
https://www.oetker.de/rezepte/r/apfel-streusel-muffins.html






Ana Hamurun malzemeleri:

2 adet Elma
250 gr Un
2 1/2 Silme tatlı kaşığı kabartma tozu
125 gr Yumuşak tereyağı
100 gr Şeker
Vanilyalı şeker
2 Yumurta
120 ml Süt

Kırıntı hamuru malzemeleri

100 gr Un
60 gr Şeker
Vanilyalı şeker
75 gr Tereyağı
1/2 Tatlı kaşığı tarçın
(İsteğe bağlı 25 gr kırık badem ya da fındık)

ÖNEMLI NOT: Benim kırıntı hamurum 9 muffin için arttı. Eger 12 muffin yapıp kalıpları cok doldurmazsanız kırıntı hamurunu bitirecek kadar muffinlerde yer olur. Ben formları çok doldurduğum için artan hamuru pay edecek yer kalmadı. Ya da kırıntı hamuru yarı yarıya azaltılabilir.  Eger bunlara rağmen sizin de hamur artarsa o hamurla meyveli kırıntı (crumble) yapabilirsiniz. Ben artan kırıntı hamuru ile 11 muffin daha tekrar hazırladım. Orjinal tarifin malzeme listesini değiştirmemek için buraya da aynı orjinal haliyle malzeme miktarını yazmak istedim.




Ön hazırlık:

Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarıp küçük küp küp doğrayın.

Fırını ısıtın.
Turbo 160 derece
Alt üst ısıtma 180 derece

Ana hamur:

Unu ve kabartma tozunu eleyip karıştırın. Elmalar hariç tüm ana hamur malzemelerini karıştırma kabına alıp mikserin önce çok kısa düşük deviriyle sonra 2 dk da yüksek devirde karıştırın. Kestiğiniz elmaları da ilave edip muffin kalıplarına paylaştırın.

Kırıntı hamuru:

Tüm malzemeyi karıştırma kabında mikserin karıştırma pedallarıyla düşük devirde kırıntı şeklinde olana kadar karıştırıp, bu hamurları muffinlerin üzerine  pay edin.

35 dk fırına verin. Kürdan testi yaparak çıkarın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder