3 Haziran 2016 Cuma

DONUT

Donut marketlerde çok kolay bulabileceğim bir tatlı. Bu yüzden bir de kızartma işi de olduğu için evde yapmaya hiç girişmem diyordum. Bir sefer kızım yine alalım dediğinde bu sefer evde kendimiz deneyelim bakalım nasıl olacak dedim. Aslında farklı tarifler ve metotlar var donat yapmak için. Öncelikle mayalı hamurlu veya kabartma tozu kullanılan  olmak üzere tarifler ikiye ayrılıyor. Sonra yağda kızartılanların dışında fırın kalıpları ile yapilanlar var. Bir de ayrica donut yapan küçük ev aletleri de var. 



Ben en klasik, evde olan malzemelerle yapılacak metodu kullandım.

Yapması kolay, süslemesi vakit alıyor.

Çocuk partileri için eğlenceli bir seçenek olabilir. Benim donutları kızım çok severek yedi. Hatta hazırlarından güzel dedi.



250 gr un
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
1 yumurta
60 gr şeker
Vanilya
125 ml buttermilk ya da (125 ml ılık süt + 2 tatlı kaşığı sirke)
30 gr tereyağı

Kızartmak için sıvı yağ

Süslemek için
Pudra şekeri
Limon suyu
Kuvertür çikolata
Pasta süsleri

Yumurta ve şeker çırpılır. Buttermilk ve tereyağı ilave edilip beraber karıştırılır. Buttermilk yoksa evde yapmak için ılık süte sirke ilave edilerek kestirilir.

Son olarak elenmiş unla karıştırılmış tuz ve kabartma tozu karışımı ile düzgün bir hamur elde edilir. Düzgün bir hamur elde etmek için daha fazla un ilavesi gerekebilir. Unu yavas yavas arttirmanizi tavsiye ederim.

Hamur 30 dk dinlenmek üzere buzdolabına kaldırılır.

Dinlenmiş hamur unlanmış tezgahta 5 cm kalınlığında açılıp iki boy yuvarlak kalıpla donut şekilleri kesilir.



Kızdırılıp orta ateşe alınmış yağda her iki yüzü kızartılır.



Soğuduktan sonra glasur ya da benmari edilmiş çikolata ile kaplanıp pasta süsleri ya da yemiş kullanılabilir.



Glasur yapmak için 75 gr pudra şekerine yarim yemek kaşığı limon suyu damlatılıp karıştırılır ve donmadan hemen donuta sürülür. Bu miktar ihtiyaca göre arttırılır.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder