6 Mayıs 2016 Cuma

MEYVELİ KUSKUSLU PORRIDGE - YULAF PÜRESİ



Porridge Ingiliz kökenli bir yemek. Ilk olarak 18. Yüzyılda Ingiliz yemek kitaplarında bu ad altında yulaf püreli tariflere rastlanmış. En basit tarifi; yulaf ezmesi su ile pişirilip tereyağ ve tuz ile lezzetlendiriliyor. Bu doyurucu ve güç verici besin her öğüne girmiş ve bugün hala Ingilizlerin milli yiyeceklerinden biri. Çeşitlerinin zenginleştirilmesi, çabuk hazırlanması, lezzeti ve sağlıklı olması dolayısı ile sevilen bir yiyecek olmaya aday.

Yulaf kullanımı bizim ülkemizde çok yaygın değil. En azından ben Almanya'ya gelene kadar Istanbul'da hiç yulaf ezmesi aldığımı hatırlamıyorum. Şimdi ise evimden hiç bir zaman eksik olmaz. Yulafın her türlü kullanımını seviyorum. Daha az un kullanmaya çok güzel bir alternatif.

Bu tarifte bir de gerçek kuskus var. Gerçek kuskusun bizim bildiğimiz makarna kuskusla alakası yok. Kuskus Kuzey Afrika mutfaginda kullanilan bir yiyecek. Buğday, arpa ve darıdan elde ediliyor. İrmiğe benziyor ama irmikten kalın. Tatlı tuzlu her türlü kullanılabiliyor. Aşağıdaki fotoğrafta gerçek kuskusu görebilirsiniz.

       

Ben bu sefer badem sütü ile vegan bir yulaf püresi hazırladım. Badem sütü yerine su ya da süt de kullanılır.

300 ml badem sütü
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 yemek kaşığı gerçek kuskus
Akçaağaç şurubu ya da bal
Meyve ve file badem

Badem sütü yulaf ezmesi ve kuskusla beraber karıştırılarak kaynatılır. Kaynayınca demlenmesi için kenara alınıp 10 dk bekletilir. Kuskusun olması için bu süreye ihtiyaç vardır.

Hazırlanmış püre servis tabağına alınır ve üzerine akçaağaç şurubu ya da bal konur. Meyve ve file badem ilavesi ile servis edilir.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder