29 Mart 2018 Perşembe

PIZZA

Senelerdir yaptığım ezberimi bozan bir pizza tarifi keşfettim. Hem de senelerdir elimin altında duran İtalyan Klasikleri yemek kitabından. Açıkçası her zaman kullandığım tereyağı ile yaptığım pizza tarifinden çok memnundum. Her yiyen de, tarifi alıp yapan da çok beğeniyordu. Tarif degiştirmek hiç aklımdan geçmemişti.




Bir arkadaşımla sohbet esnasında pizza hamuruna yumurta, yoğurt bile koyanların olduğunu duyunca çok şaşırdım. Pek diğer pizza tarifleri ile ilgilenmemiş olmalıydım ki bu hiç dikkatimi çekmemiş. Onlar da mutlaka çok güzel oluyordur ama poğaça türü bir hamurdan. Yani tam olarak onlara pizza demek ne kadar doğru? O zaman acaba ben ne kadar doğru pizza yapıyorum diye düşündüm. Tamam benim kullandığım tarifte de yumurta, yoğurt, süt vs yok ama ben de zeytinyağı ile pizza yapmalıyım dedim. Bu kitaptaki tarifler aklıma geldi. Zaten kitaptaki örnek pizza tariflerinde hep aynı hamur kullanılmış.

Sonuç beklediğimin ötesinde nefis oldu. Hazır sevdiğimiz pizzacılarda yediğimize benzer kalitede bir hamur. Ne çok sert ne çok yumuşak. Eliniz alışınca pizza yapması sipariş vermekten kolay gelecek kesinlikle.

Maya olarak ben yaş maya kullanıyorum.  Malum, mayanın türüne göre kullanım şekli çok farklı oluyor. Dolayısıyla hatalı kullanılması durumunda sonuç da fiyasko olabilir. Eğer maya konusunda sorunuz olursa bana sormaktan çekinmeyin.

Hamurun biraz yumuşak olması gözünüzü korkutmasın. Ele yapışan bir hamur olsa da üzerine un serpilince merdane ile açılabiliyor.



Hamurun malzemesi:

250 gr Un
4 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz
100 ml ılık Su
10 gr Yaş maya

Üzeri için malzeme:

3 yemek kaşığı domates salçası sürülecek kadar kıvamda olacak şekilde yaklaşık 1  yemek kaşığı su ile karıştırılır.
Rende kaşar peyniri
Kekik
Mısır, zeytin, salam, sosis, biber, mısır vs



Un elenerek karıştırma kabına konulur. Ortası çukur yapılır. Bu çukura ılık su ve yaş maya koyulup maya eriyecek kadar yavaşça karıştırılır. 10 dk sonra tuz ve zeytinyağı da ilave edilip hamur yoğurulmaya başlanır.

1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Iki katı kadar hacim aldığında mayalanması olmuştur.

Fırın 220 dereceye ısıtılır.

Hamur ikiye bölünüp fırın kağıdı üstüne alınır. (Isterseniz tek seferde tek bir tepsiye de yapabilirsiniz tabi ki!) Merdane ile istenilen kalınlıkta açılır.


Üzerine domates sosu ya da sulandırılmış salça sürülür. Isteğe bağlı kekik serpilir. Bol kaşar peyniri ve diğer malzemeler koyulup sıcak fırına verilir. Yaklaşık 15 dk sonra pizza fırından alınır.

14 Mart 2018 Çarşamba

YULAFLI ve FINDIKLI ŞEKERSIİZ KURABIYE

Özel bir hastalık gibi sebep olmadıkça her şeyden kararında tüketmek taraftarıyım. Bir şey ne kadar kısıtlanırsa üzerinde oluşan baskı yüzünden ona olan istek de o kadar artıyor.

Ben o yüzden şekeri tamamen hayatımızdan çıkarmaya çalışmıyorum. Ama onu kontrollu kullanmak istiyorum. Yani beslenme düzenimizi kendi içinde bir dengede tutuyorum. Arada rafine şekersiz tarifler de yapıyorum.

Geçenlerde daha önce yapıp yayınladığım bu tarif aklıma düştü. Daha önce fındık unu yerine tam buğday unu kullanmıştım. Ölçüleri biraz farklıydı. Bu sefer fındık ile yapmak istedim.





Bu arada, burada satılan turna yemişleri şekerli oluyor. Ben kurabiyeye ilave etmedim ama onlarda mecburen vardı. Bunu belirtmeliyim. Tabi ki onun yerine kuru üzüm veya başka kuru meyve kullanılabilir.

Bir de kurabiyelerde muz olduğu için serin bir yerde saklanması ve bir kaç gün içinde tüketilmesi iyi olur. Ya da yarım ölçüyle hemen yenip tüketilecek şekilde yapabilirsiniz.








2 adet  olgun Muz
2 Yumurta
125 gr yumuşak Tereyağı
Bir tutam Tuz
200 gr Yulaf ezmesi
100 gr Fındık unu
100 gr kuru Turna yemişi (Cranberry)
50 gr Badem unu
2 silme çay kaşığı Kabartma tozu
Tarçın

Fırını 180 derecede ısıtın.

Muz, yumurta, tereyağı ve tuzu krem gibi olana kadar çırpın. Diğer kalan malzemeleri bu karışıma katıp karıştırın. Çok yumuşak bir hamur olacak.

Fırın kağıdı serilmiş tepsiye varsa dondurma kaşığı ile yoksa 2 kaşık yardımıyla şekil vererek dizin ve yaklaşık 15 dk pişirin.

Kurabiyeler çok yayılmıyor. Ben iki tepsi de pişirdim ama biraz aralıklı dizerek bir tepsiye de sığdırılabilir.

12 Mart 2018 Pazartesi

SİHİRLİ LIMONLU KEK


Bir hamurda üç farklı kat. Yapımı kolay lezzeti şahane sihirli kek. En altta nefis puding, ortada krema, üstte de hafif bulut gibi bir kek. Hepsi bir hamurla bir seferde.


Keki iyi kesebilmek ve servis edebilmek için tamamen soğumasını bekleyin.





Malzemeler:

125 gr tereyağı
1 limon
4 yumurta
150 gr şeker
Vanilya
115 gr un
350 ml süt

Üzeri için:
Pudra şekeri

Fırını alt üst ayarda 160 derecede ısıtmaya başlayın. 23 × 23 cm ebatlarında kek kalıbına fırın kağıdı yerleştirin. (benim kalıbım 21×25 cm )

Tereyağını eritip kenara soğumaya alın. Limon kabuğunu rendeleyip, suyunu sıkın.

Yumurtaların sarısını ve akını ayırın. Yumurta aklarını sertleşene kadar çırpıp kenarda bekletin.

Yumurta sarılarını şekerle iyice, şeker eriyene kadar çırpın. Tereyağını ilave edip tekrar dikkatlice çırpmaya devam edin. Un, limon kabuğu ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Limon suyunu da katın.

Sütü ılıtıp karışıma karıştırarak yavaşça yedirin.  Yumurta akını 3 seferde hamura katın. Beyaz yumurta parçacıkları görünür olsun. Onlar hala gözükecek kadar karıştırın.

Sıcak fırına verip üstü hafif kızarana kadar yaklaşık 40-55 dk pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.



Kaynak: www.springlane.de

8 Mart 2018 Perşembe

SYRNIKI (PEYNIRLI TATLI PANCAKE)

Syrniki Rus mutfağından içi peynirli lezzetli bir pankek. Ruslara özgü bir peynirle yapılıyor. Almanya'da yaşayan Rusların bloglarından okuduğum kadarı ile o peynir türünün tam karşılığı  Almanya'da yokmuş. O yüzden onlar burada quark ya da hütten käse denen taze peynirin pütürlü hali olan bir peynir türünün suyunu iyice alarak yapıyorlarmış. Çünkü Rusların kullandığı peynir bunlara göre oldukça kuru. Hatta quarkla yapan birinin geceden bezde quarkı süzdürerek suyunu aldığını da okudum.

Ben ilk Syrniki denememi yarı yarıya quark ve ricotto peynir ile yaptım.

Yapım aşaması biraz zahmetli. Eğer yapmaya niyetlenirseniz Youtube'dan Syrniki ya da Cottage Cheese Pancake yapımı videolarına bakmanızı öneririm. Benim de biraz daha iyi ve kalın şekiller için daha çok pratik yapmam gerek.

Cheesecakei pankek olarak yer gibi çok güzel bir tadı var. Zahmetine rağmen tadı için yapmaya değer.



(Bu ölçülerle 7 adet syrniki çıkardım.)

250 gr quark
250 gr ricotto
1 yumurta
Bir tutam tuz
4 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı dolusu un
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
Vanilya

Yumurtayı çırpın. Kalan malzemeyi ilave edip karıştırın.

Sıvı  yağı tavada kızdırın.

Bir tabağa un serpin. Kaşıkla hamurdan parça alıp unun üzerine koyun. Şekil verip her tarafıni unlayın.

Kızgın yağda iki tarafını da kızartın.

Reçel, çikolata, ekşi krema vs ile beraber yenilir.

Tarifi aldığım kaynak:
www.russischekueche.blogspot.de/2014/09/fruhstucksspecial-quarkpfannkuchen.html?m=1

PHIRNI

Bu tatlının fotoğrafını instagramda ilk gördüğümde, o fotoğrafın güzelliğinin içinde tatlının zerafetine vurulmuştum. Her güzel yemek fotoğrafı için bu his olmaz bende. Onun üzerine tatlıyı da merak ettim.

Tatlıyı ben de kuru gül ile fotoğraflamak istedim ama kuru gül nereden bulacağımı bilmiyordum. Evdeki vazodaki güllerimi kurutmak geldi aklıma. Hemen tatbikata geçtim. Denemekten zarar gelmezdi. Sonuç istediğim gibi oldu. Hatta her dolabı açtığımda mis gibi gül kokusu beni karşıladı bir süre. Gülleri de hallettiğime göre artık tatlıyı yapmaya girişebilirdim.




Bu tatlı için internette bir çok tarife baktım. Esasen Hint'lilerin dışında yapanlar benim gibi tatlıyı yapabildikleri şekle adapte etmişler. Ve tatlının farklı şekillerde bir çok yapılışı mevcut. Meyveli de olmak üzere.

Benim kendime baz aldığım tarifte ghee ve khoya adı verilen daha önce ne olduklarını bilmediğim iki ürün kullanılıyor. Bunlardan ghee sade yağ. Khoya ise anladığım kadarı ile orada hazır satılan bir süt ürünü.

Önce tarifi bunları da bularak ya da yaparak tam anlamıyla hazırlamayı düşündüm. Khoya mikrodalga fırında kısa 5 dk'da yapılabiliyor ama saf süt tozu ve yoğunlaştırılmış şekerli süt gerekli. Yoğunlaştırılmış şekerli evde süt var ama burada saf süt tozuna normal marketlerde hiç rastlamadım. Onu ekstra aramam gerekecekti. Diğer türlü ocakta hazırlama şekli uzun sürüyor.

Khoya yine tariften anladığım kadarı ile tatlıyı koyultmak için kullanılıyor. Ben hem kendime hem de yapmak isteyen arkadaşlarıma ekstra iş çıkartmadan pirinç miktarını arttırarak tatlıyı koyulturum diye düşündüm.

Ghee ısıtılıp içinde  karanfili biraz çevriliyor ve süte ilave ediliyor. Bu aşamayı da karanfili direkt süte katarak atladım.




Kendime baz aldığım tarifteki pirinç miktarı 4 yemek kaşığı yani yaklaşık 50 gr kadar. Ancak o tarifte süt yarısına inene kadar ocakta karıştırılarak kaynatılıyor. Benim bu ocak başında uzun süre bekleten aşamayı da tabi atlamam gerekiyordu.😃

Ve baz aldığım  tarifte badem tozu içine konulmuyor sadece süs olarak kullanılıyor.  Ama içine badem konulan başka phirni tarifleri var. Ben de içine ilave etmek istedim.

Böylece ana tariften baya uzak kendine has başka bir tarif olusturmuş oldum.

Ilk denememde pirinç miktarını 200 gr aldım. Çok koyu oldu. Diğerinde 100 gr aldım. O tabi daha sulu kıvamlı oldu. O şekilde de güzeldi ama ev halkı daha koyu kıvamlı sevdikleri için en son 150 gr ile denedim.

Esasen benim tarifimde içine badem de ilave edildiği için her halukarda tatlı kıvamını buluyor. O yüzden siz de sevdiğiniz kıvama göre pirinç miktarını ayarlayabilirsiniz.

Basmati pirinç yerine normal pirinç de kullanılabilir ama tam olarak ne kadar onu denemek gerek. Çünkü basmati pirinç normal pirince göre neredeyse iki katı su kaldırıyor. Tatlıda da bu fark etkisini gösterebilir. Ben sadece basmati pirinç ile denediğim için normal pirinçle ilgili şu an miktar veremeyeceğim.

Safran en kıymetli baharat. Eğer zaten safran kullanıyorsanız onu en iyi ne şekilde yiyeceğe ilave etmek gerektiğini biliyorsunuzdur. Ben safran öğütücü kullandığım için direkt süte istediğim renge gelene kadar koyuyorum.

Bazı tarifler çok hassas olup en ufak bir detayın atlanmaması gerekir. Bu ise mutfağınızın şefi sizsiniz nasıl seviyorsanız öyle yapın türü bir tarif.

Isterseniz safran hiç koymayabilirsiniz ya da renk vermesi için zerdeçal koyabilirsiniz.

Baharatlı tatlıları seviyorsanız phirniye bir şans verin derim. Yapıp denerseniz görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: https://www.whiskaffair.com/shahi-kesar-khoya-phirni/






150 gr Basmati pirinci
100 gr Şeker
1 lt Süt
1/2 tatlı kaşığı Kakule
1/2 tatlı kaşığı Karanfil (dövülmüş)
Safran
100 gr Toz badem
2 yemek kaşığı Gülsuyu

Basmati pirinci soğuk su ile yıkayıp çukur bir kaba koyun. Üzerine sütten bir büyük bardak kadar döküp, safranı da ilave edip, üstünü kapatıp, buzdolabına koyun. Yarım saat kadar bekletin.

Sütte bekletilmiş safranlı pirinci el blenderi ile çekin. Tencereye alın. Üzerine geri kalan sütü ilave edin. Baharatları koyun. Kaynayana kadar karıştırın.

Kaynamaya başlayınca şekeri ilave edin. Bademi de ilave edip, karıştırıp kıvamını alınca ocaktan alın. Gülsuyunu döküp son olarak karıştırıp kaselere pay edin.

Soğuduktan sonra üzerini badem, antep fıstığı gibi yemişlerle istediğiniz gibi süsleyerek servis yapabilirsiniz.