3 Ocak 2019 Perşembe

KARPATKA

Karpatka Polonya'lıların geleneksel bir  kremalı pastası. Choux hamurunun arasına hazırlanan krema ile yapılıyor.

Bu pastanın fotoğrafını ilk gördüğümde yamuk yumuk olan üst görüntüsü dikkatimi çekti. Tarifine bakınca daha merakımı cezbetti.





Aslında yapımının her hangi bir detay püf noktası yok. Ama hamur ve krema bir kaç aşamada yapıldığı için biraz vakit alıcı.

Ben iki sefer yaptım. İkinci yaptığım şekilde, yani tarifi buraya aynen yazdığım gibi yaparsanız zamanı en iyi kullanmış olursunuz.

Orjinal tarifte hazır puding tozu kullanılıyordu. Ben bunu asla tercih etmeyeceğim için yerine muadili nişasta, vanilya ve şeker koydum. Kremadaki şeker miktarı gözünüze az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz.

Youtube'da hazır bir çok güzel Karpatka videosu da var. Ben üzerini nasıl yapıyorlar diye bir kaç videoya baktım. Size de tavsiye ederim.

Yapıp denerseniz lütfen bana haber vermeyi unutmayın.

(Tarif https://salzig-suess-lecker.de/karpatka/ 'den adapte edilmiştir)






Hamurun malzemesi
125 ml Su
65 gr Tereyağı
3 Yumurta (oda sıcaklığında)
75 gr Un
1/4 tatlı kaşığı Kabartma tozu

Krema malzemesi

80 gr Nişasta
800 ml Süt
Vanilya
100 gr Şeker
200 gr Tereyağı (oda sıcaklığında)

Üzeri için
Pudra şekeri

Önce hamurun ilk aşaması hazırlanır. Tereyağı ve su bir tencerede kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine un da ilave edilip hızlıca 1 dk karıştırılır. Karışım ayrı bir kaba konulup soğumaya bırakılır.

Hamur soğurken krema hazırlamaya başlanır. Süt, nişasta ve şeker bir tencereye konur. Nişasta iyice eriyene kadar telle karıştırılır. Tencere ocağa alınıp puding kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kıvamına gelince içine vanilya konulur ve krema tenceresi de üzeri kabuk tutmaması için kapatılarak kenara soğumaya alınır.

Fırın 200 derecede alt üst ısıtma ayarında çalıştırmaya başlanır.

Hamur, karıştırma kabına konulur. Kabartma tozu ve yarımşar dakika arayla teker teker yumurtalar da  ilave edilerek toplamda 5 dk çırpılır. Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine, üzerini düzleştirmeden yayılır. Önceden ısıtılmış fırına verilir. 25 dk pişirilir. Pişince fırın teline alınır ve soğutulur.

Krema yapımını tamamlamak için; oda sıcaklığındaki tereyağı karıştırma kabında iyice çırpılır. 3 seferde soğumuş puding ilave edilir. Çırparak homojen bir krema elde edilir. 

Hamur ikiye kesilir. Bir yarımın üzerine krema konulup diğer yarısı üzerine kapatılır. En üste pudra şekeri serpilerek servis edilir.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder