Ben kimim?

1 Temmuz 2019 Pazartesi

MOZAİK PASTA

Mozaik pasta çocukluğumu hatırlatan lezzetlerden birisidir. Eskiden bu kadar çok değişik tarifler yokken daha sık yapılırdı Mozaik pasta. O zamanlar da farklı malzemeyle farklı şekillerde yapılırdı. Ben rahmetli annemin yaptığı şekilde yumurtayla pişirilerek kıvam alıp sertleşen halini sevdim. Normalde hazır bisküvi ile yapılan tariflere rağbet etmesem de mozaik pastayı ayrı bir yere koyuyorum. Özellikle klima olmayan mutfaklarda yaz aylarında yapılacak en kolay tatlı.




Burada yazdığım ölçülere genel ölçüler diyebilirim. Tüm malzemeyi isteğinize göre azaltıp arttırabilirsiniz. Hassas olmayan bir tariftir.

Annem hiç süt koymazdı. Sütsüz sert bir kıvam olur. Öyle de çok güzeldir. Ben sütlü de, sütsüz de yapıyorum. İstediğiniz sertlik kıvamına göre daha az ya da daha çok süt koyabilirsiniz.

Kakao yerine çikolata da konulabilir. Ben esasen kakaolu seviyorum. Son pişirdiğimde evde kakao az olduğu için çikolata da koydum. Ama kakaolu mozaik pastanın kendisi çikolata gibi oluyor. Bence normalde pek de ekstra çikolataya ihtiyaç yok. Ama istenirse yine erimeyen damla çikolata da konulabilir.

Bir seferinde süt yerine krema kullandığım da oldu. Evde son kullanma tarihi yaklaşmış, ne yapsam da bitirsem dediğiniz krema varsa öyle de yapılabilir. Bu da çok elzem değil.

Ve yemişler. Kızım içerisinde badem, fındık, ceviz vs istemiyor. Ama yemişlerle ekstra çok güzel oluyor. Seviyorsanız kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim.

O zaman artık tarife geçebilirim.








-100 gr tereyağı

-Yarım büyük çay bardağı şeker (takriben 60 gr)

-3 yemek kaşığı dolusu kakao

-Yarım büyük çay bardağı süt (takriben 60 ml)

-2 yumurta

-1 paket petibör bisküvi (200 gr)


İsteğe göre;

Badem, ceviz, fındık vs

Çikolata ya damla çikolata




Tereyağı tencerede eritilir. Kızmamasına dikkat edilir. Biraz ısınıp erimeye başladıktan sonra altı kapatılıp, kendi kendine tamamen erimesi beklenebilir. Eğer çikolata kullanılacaksa çikolata da bu aşamada katılıp eritilir.


İçine kakao, şeker ve süt konulup karıştırılır. Yumurtalar ilave edilir. Tekrar karıştıra karıştıra pişirmeye başlanır. İstenilen kıvama gelip piştiğinde altı kapatılır. İçine bisküviler ve isteğe bağlı yemişler atarak karıştırılır.


Yağlı kağıda konulup şekil verilerek oda ısısına gelmesi beklenir. Daha sonra buzdolabına konularak en az 4 saat, tercihen bir gece bekletilir. Servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder